Landbouw & visserij
Visserijmuseum
In Termunterzijl, dichtbij de grens van Groningen met Duitsland, vind je een visserijmuseum dat het verhaal vertelt van de vissers die hier ooit hun thuishaven vonden.
Wadden Gastronomie
Het project Waddengastronomie is een initiatief van lokale voedselproducenten in samenwerking met Visit Wadden. In Groningen vertellen initiatiefnemers hoe ze het eten van lokaal verbouwd voedsel willen stimuleren.
Zeker Zilt Texel
Veldproeven op Texel moeten uitwijzen of bemesting met biologisch zeewier leidt tot hogere opbrengsten van de teelt van aardappelen en wortelen.
Klimaatadaptatie landbouw Terschelling
Dit onderzoeksproject maakt deel uit van Living Lab en betreft het aanpassen van de landbouw in de polder op Terschelling aan verzilting en verdroging.
Boeren meten water
Langs de waddenkust werken boeren en waterschappen samen aan goed waterbeheer. Dat is nodig omdat boeren onder invloed van zout water uit de Waddenzee te kampen hebben met verzilting van hun land. Door op de eigen percelen metingen in het grondwater te doen, verzamelen boeren gegevens waarmee ze de teelt van hun gewassen kunnen verbeteren.
Vismigratie tussen Wad en achterland
De Eems-Dollard is een belangrijk doorgangsgebied voor trekvissen. Visecoloog Peter Paul Schollema van waterschap Hunze en Aa's vertelt welke hindernissen de vissen onderweg tegenkomen.
Nieuwe mosselbanken
Er zijn nauwelijks nog mosselbanken te vinden in de Eems-Dollard. Lukt het om mosselbanken terug te brengen in dit prachtige natuurgebied?
Ophogen landbouwgrond
Door bodemdaling en veenoxidatie zijn de akkers van Pieter Noordam steeds lager komen te liggen. Landbouw is daardoor steeds moeilijker. Daarom doet hij mee aan een proef van het programma Eems-Dollard 2050.
Zeeverhalen
Documentairefilm van Kim Faber, geïnspireerd op schilderijen van Marco Käller. De film volgt Kees Droog en André Staal bij hun werk en passies in het Waddengebied.