Innovaties

Walk of Grief

Terschelling krijgt in 2025 een Walk of Grief, een rouwpad  van 75 kilometer dat in vijf dagen kan worden afgelegd. Onderweg is er veel aandacht verschillende vormen van rouw en verlies.

Uppact

Uppact draait in de Eemshaven een proef met de recycling van plastic- en textielafval tot nieuwe producten. Ruim 250 ton afval is afkomstig uit de Waddenzee. Het gaat dan om visnetten en andere plastics die in zee worden gedumpt.

Texelse pasta

De 15e generatie van de familie Lap die in Den Hoorn op Texel boert maakt sinds kort ook Texelse pasta. De fusili, penne en tagliatelle worden gemaakt van de beste graansoorten die geteeld worden op Texelse bodem.

Zeker Zilt Texel

Veldproeven op Texel moeten uitwijzen of bemesting met biologisch zeewier leidt tot hogere opbrengsten van de teelt van aardappelen en wortelen.

Green Shipping

Green Shipping is een groot investeringsprogramma van € 26 miljoen euro dat in tien jaar de waddenvloot voor een groot deel wil verduurzamen. De projecten die daarvoor worden uitgevoerd vinden plaats in de zes havens langs de waddenkust.

Ecolution op waterstof

Het zeiljacht van voormalig astronaut Wubbo Ockels vaart sinds kort op waterstof. De Ecolution dient nu het ambassadeursschip van Green Shipping, een omvangrijk investeringsprogramma in de vergroening van de scheepvaart op de Waddenzee.

Nieuwe rifblokken in Eems-Dollard

De plaatsing van nieuwe rifblokken, die gemaakt worden van slib, moeten het onderwaterleven in de Eems stimuleren. Op de blokken kunnen schelpdieren zoals mosselen en oesters een rif bouwen, waar kreeftachtigen, weekdieren en vissen kunnen leven.

Ophogen landbouwgrond

Door bodemdaling en veenoxidatie zijn de akkers van Pieter Noordam steeds lager komen te liggen. Landbouw is daardoor steeds moeilijker. Daarom doet hij mee aan een proef van het programma Eems-Dollard 2050.

Holwerd aan Zee

Iedereen kent Holwerd, als vertrekpunt van de veerboot naar Ameland. Maar weinigen weten dat het ooit een welvarend terp- en handelsdorp was. Krimp en klimaatverandering brachten Holwerders op een briljant idee: maak een gat in de dijk en zet zo’n 40 hectare onder water.