Waddenfonds subsidieert praktijktest Dutch Wave Power 

Het op grote schaal uittesten en demonstreren van de Dutch Wave Power op de Noordzee voor de kust van Scheveningen wordt door het Waddenfonds ondersteunt met ruim € 99.000, -. De golfenergie technologie van Dutch Wave Power is een nieuwe methode die energie uit de golven van de zee haalt. Het is één van de beoogde technieken die op termijn mogelijk de Waddeneilanden gaat voorzien van energie. De totale kosten van het onderzoek naar de potentie van deze golfenergie technologie  zijn meer dan € 1 miljoen.

De Dutch Wave Power is één van de zes beoogde technieken die in de toekomst een rol kunnen spelen bij de energiewinning uit water in het Waddengebied. Een studie van onderzoeksinstituut TNO, in opdracht van het Waddenfonds, wees begin dit jaar uit dat Energie uit Water al in 2030 de Waddeneilanden kan voorzien in 83 % van de elektriciteitsvraag, als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Dutch Waver Power wekt elektriciteit op met een cilindervormige drijver die op de zeespiegel ligt. De op en neer bewegende golven zorgen ervoor dat de drijver gaat roteren. De rotatie wordt omgezet in elektriciteit door een generator die in de drijver is ingebouwd. 

Op een testlocatie bij Scheveningen wordt onderzocht hoeveel energie het systeem in de praktijk uit golfslag opwekt en wat de techniek doet bij zware weersomstandigheden. Verder wordt gekeken naar de leveringszekerheid, de ecologische effecten en de betaalbaarheid van deze techniek. De test moet zicht geven op de marktrijpheid en de kansen op een verdere uitrol van de Dutch Wave Power.

Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Texel hebben eerder een intentieverklaring getekend waarbij ze aangeven dat bij een succesvol verloop van het project overwogen wordt de Dutch Wave Power te willen gebruiken voor hun energievoorziening. De beoogde locatie daarvoor is de Noordzeekustzone boven de eilanden. In het onderzoek wordt meegenomen hoeveel energie de techniek per eiland kan leveren.

Het Waddenfonds steunt het project omdat het bijdraagt aan een duurzame energiehuishouding in het Waddengebied en een forse reductie van de CO2-uitstoot. De  subsidie is een co-financiering van het Offshore for Sure-project, waarin 15 partners uit Vlaanderen en Nederland participeren om de energietransitie op zee te versnellen.