Jongeren en het Waddenfonds

Het Waddenfonds investeert in een duurzame toekomst voor het Waddengebied. Dat doet het Waddenfonds door te investeren in projecten, maar ook door samen met de Waddenacademie te investeren in jongeren. Jongeren zijn immers de toekomst.

Waddencafés voor jongeren in september 2023

Op 7, 14, 21 en 28 september 2023 organiseren we samen met de Waddenacademie, het Jongerennetwerk Wadden (in oprichting) en de Landschapstriënnale vier Waddencafés op verschillende locaties langs de Waddenkust: in Leeuwarden, Holwerd, Warffum en Den Helder. Tijdens deze cafés willen we onder leiding van tafelheer en ‘activistisch ondernemer’ Wilbert van der Kamp, bekend van onder meer Omapost en de podcast ‘De Linkse Mannen lossen het op’ in gesprek over thema’s waar jongeren een mening over hebben die gehoord mag worden. Denk hierbij aan kansen en bedreigingen in relatie tot toerisme, verandering van havensteden, leefbaarheid en kustverdediging. De uitkomsten van deze gesprekken worden meegenomen naar het symposium van de Waddenacademie op
29 september tijdens de Landschapstriënnale. 

Ben jij tussen de 16 en 27 jaar oud en wil jij bij één of meerdere Waddencafés aanwezig zijn in het publiek of als onderdeel van het tafelgesprek? Klik dan hier voor meer informatie en aanmelding. 

Jongerennetwerk Wadden in oprichting

Om de jongerenbetrokkenheid te vergroten faciliteren we onder meer de organisatie van een Jongerennetwerk Wadden (in oprichting) gericht op kennisuitwisseling en kennismaking. Het netwerk is een verzamelpunt voor jonge mensen met interesse in de Wadden, gekoppeld aan studie, werk en wonen. Hier worden uitnodigingen voor waddengerelateerde bijeenkomsten en activiteiten uitgewisseld, het netwerk heeft contacten met het Omgevingsberaad Waddengebied en wil zelf in de toekomst ook (weer) activiteiten organiseren.

Zo is er van 23 tot en met 25 juni 2023 een Waddenweekend geweest, waar de jongeren zich verdiept hebben in de landbouwtransitie en toerisme-ontwikkelingen in het Waddengebied.

Ben je tussen de 16 en 27 jaar en woon, werk en/of studeer je in het Waddengebied en wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het netwerk of wil je je hiervoor aanmelden? Neem dan contact op met info@waddenfonds.nl.

Overige activiteiten jongerenbetrokkenheid

Tijdens de Toogdag 2023 van het Waddenfonds en het Omgevingsberaad Waddengebied was er uitgebreid aandacht voor jongeren in het Waddengebied en hebben verschillende jongeren hun stem laten horen over hun visie voor de toekomst van de regio. Immers, hier wordt gewoond, gewerkt en geleerd. Het is van belang dat jongeren zich thuis voelen en blijven voelen op de eilanden en in de kustgemeenten. 

Het Waddenfonds heeft bijgedragen aan de projectdag Wadden van Tienskip, een organisatie die jongeren verbindt met democratie. Tijdens deze projectdag op 10 mei 2023 gingen middelbare scholieren aan de slag met problemen die zij tegen komen in hun omgeving. Samen met lokale bestuurders dachten ze na over mogelijke oplossingen en welke rol jongeren daarbij kunnen spelen. 

De Waddencampus op Ameland is een organisatie die in het Waddengebied praktijkgerichte opdrachten verbindt met de inzet van leerlingen en studenten. De Waddencampus wordt ook op de andere eilanden en mogelijk ook op de vaste wal uitgerold, het Waddenfonds levert hieraan een bijdrage.

Vanaf september 2023 lopen er bij het Waddenfonds en de andere organisaties in het Huis voor de Wadden (Waddenacademie, Omgevingsberaad Waddengebied, Beheerautoriteit en UNESCO Werelderfgoed) gedurende tien weken stagiairs mee van de studie kust- en zeemanagement. Zij zullen zich verdiepen in het reilen en zeilen van verschillende organisaties die zich bezighouden met de Wadden.