“We willen een dagattractie worden”
Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum wordt eigentijdser en toegankelijker. Het wordt voor ruim 2,3 miljoen euro gemoderniseerd en heringericht. ‘Wij willen bezoekers prikkelen en informeren’, zegt directeur Stijn van Genuchten (58). Het Waddenfonds droeg voor bijna een miljoen bij aan de geplande vernieuwing.
Waarom is een vernieuwing noodzakelijk?
Van Genuchten: “We broeden hier al jaren op. Een Openluchtmuseum is per definitie driedimensionaal. We presenteren de verhalen nu vrij statisch. Ik zeg wel eens gekscherend dat het museum nu een soort kijkdoos is. Een leuk plaatje, maar daar willen we bovenuit groeien. We hebben ons afgevraagd hoe we de beleving kunnen koppelen aan eigentijdse thema’s die prikkelen. Laten zien dat de geschiedenis geen afgesloten hoofdstuk is, maar een opeenvolging van ontwikkelingen, die doorlopen in de huidige tijd.
Ons museum bestaat uit 22 gebouwen in een dorpskern. Ze staan op de plek waar ze oorspronkelijk zijn gebouwd. Dat is bijzonder voor een openluchtmuseum. Het zijn voormalige winkels en werkplaatsen, waaronder een smederij annex fietsenmaker. Maar er zijn ook een kroeg, kruidenier en een Joodse slagerij.’
Wat verandert er zoal?
Van Genuchten: “We geven bezoekers meer tekst en uitleg en er komen meer audiovisuele en interactieve presentaties. De inhoud blijft leidend. Een pretpark willen we niet worden. Maar we hopen wel dat bezoekers de hele dag in ons museum blijven rondkijken. Dat we een dagattractie worden. In ons hoofdgebouw, de voormalige openbare lagere school, krijgen ze de thema’s aangereikt die verderop in onze gebouwen naar voren komen.”
Geef eens een voorbeeld?
Van Genuchten: “We hebben een Gasthuis waar ooit behoeftige vrouwen woonden. Het stamt uit 1668 en is in de jaren zestig verhuisd van Groningen naar Warffum. Het interieur was prachtig. Maar in feite veel te luxe. Er stond bijvoorbeeld een kapitaal Chinees servies in.
Nu tonen we een schaduwspel van vrouwenfiguren op de achtermuur: de bewoners van toen. Er zijn ook huiselijke geluiden te horen. Een fantastische manier om een verhaal te verlevendigen. Vooral vanaf 1850 was er veel armoede op het Groningse platteland. Maar ook vandaag de dag is dat er in Nederland. Om dat inzichtelijk te maken hebben we een budgetspel bedacht. Bezoekers zien op een computer waar een gezin in de bijstand tegenwoordig van moet rondkomen. Er zijn blokjes die kosten vertegenwoordigen, zoals energie, huur en voeding. Bij elk gelegd blokje gaat er steeds iets af van het budget. Zo wordt duidelijk dat je keuzes moet maken als je weinig te besteden hebt.”
Jullie zijn ook genomineerd voor de European Museum of the Year Award
Van Genuchten: “Tot onze verrassing waren we een van de 42 genomineerden, die afkomstig zijn uit heel Europa. We vielen eind mei uiteindelijk niet in de prijzen, maar het is al een hele eer een nominatie te krijgen voor zo’n prestigieuze prijs.”