Stevige impuls voor cultuurhistorie en landschap Waddengebied
Er komt een meerjarig programma voor het herstel en de versterking van het landschap en de cultuurhistorie langs de waddenkust. De organisaties voor Landschapsbeheer in de drie waddenprovincies en Visit Wadden willen met het Programma Herstel Cultuurlandschap € 7,7 miljoen in de waddenkust investeren. Het Waddenfonds draagt daarvan € 2.967.667,- bij. De focus van de grootscheepse herstelplannen ligt op de slaperdijken, zeearmen, wadkreken en voormalige eilanden als Wieringen.
Het cultuurlandschap van het Waddengebied heeft zich door de eeuwen heen gevormd door een samenspel tussen de natuur en de mens. Het landschap vertelt dit verhaal en kenmerkt zich door een dynamische en gevarieerde zee en een landschap met polders, parallelle dijken, wegen en veel meer karakteristieke onderdelen. “Helaas zijn veel van die kenmerkende natuurlijke elementen in de loop der jaren verdwenen of verwaarloosd. Daarom gaan we aan de slag om de cultuurhistorische en landschappelijke elementen te herstellen en zichtbaar te maken”, aldus directeur Peter Hellinga van Landschapsbeheer Groningen, die samen met Landschapsbeheer Friesland, Landschap Noord-Holland en Visit Wadden de plannen uitvoert.
Tegelijk met het opknappen worden kenmerkende landschappelijke en cultuurhistorische elementen ook beleefbaar gemaakt voor het publiek, wordt de leefomgeving van specifieke plant- en diersoorten verbeterd en gaat er veel aandacht uit naar educatie en het vertellen van de verhalen die bij het Waddenlandschap en de cultuurhistorie horen.
Brede en diverse aanpak
Verdeeld over de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen bestaat het programma uit 20 projecten. Een greep daaruit: Langs de Alddyk in Friesland worden dijkcoupures (weingatten) en schotbalkhuisjes gerestaureerd. Op Texel worden onder andere kolken hersteld en komen traditionele schapenboeten terug en op het Groningse Hogeland worden natuurrijke slaperdijken gecreëerd door het aanplanten van verschillende soorten bessenstruiken.
Langs de hele waddenkust worden nieuwe wandel- en fietsroutes, informatiepunten en groene ontmoetingsplekken aangelegd. Op die manier kan iedereen het landschap ontdekken. Daarnaast zal het verhaal en de geschiedenis achter bepaalde landschapswaarden en cultuurelementen verteld worden.
De uitvoering van het programma wordt verzorgd door de programmapartners Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Friesland, Landschap Noord-Holland en Visit Wadden. Zij doen dit in samenwerking met de provincies, gemeentes, waterschappen en andere (lokale) partijen.