Amelander cichoreikoffie kan trend worden

Ameland krijgt er een nieuw streekproduct bij. Rudolf, Tia en hun zoon Jelle Westra van het ambachtelijke Amelander Koffiehuys (en Branderij) beginnen met de teelt van cichorei. Deze cafeïnevrije en naar verluidt heilzame ‘surrogaatkoffie’ komt op de kaart van de koffiespecialist op het eiland. Met een bijdrage van € 18.000,- van het Waddenfonds kunnen ze de teelt starten.

Jullie hebben nu ruim twee jaar een koffiebranderij op Ameland. Waarom een tweede tak als cichorei?

Rudolf Westra: “Vorig jaar spraken we met Girbe Braakman van Amelands Produkt en al pratend kwamen we uit op cihorei. Ons koffiehuis zit in een monumentaal pand. Het is in de tijd van Napoleon gebouwd. In die tijd was koffie schaars. Cichorei werd een alternatief en kwam toen op. Hoe meer we er ons in gingen verdiepen, hoe leuker het ons leek cichorei te gaan verbouwen. We zijn in De Sûkerij Damwâld geweest, dat een originele cichoreidrogerij heeft. Zij hebben veel kennis en we hebben afgesproken dat we een partnerschap aangaan.”

Dat telen gebeurt in jullie eigen beleeftuin?

Jelle Westra: “Ja, de plantjes komen in onze tuin, die voor de teelt vergroot wordt. Dat werd mogelijk dankzij de bijdrage van het Waddenfonds. Het wordt inderdaad een echte beleeftuin met bankjes en looppaadjes. Tia: “Er komen ook veel bloemen in, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Cichorei zelf heeft trouwens ook mooie, blauwe bloemetjes.” Rudolf: “Maar voor de plant bloemetjes krijgt, oogsten we de wortels. Die worden gewassen en gedroogd. Daarna gaan ze als brokjes in de brander. Vervolgens kun je er surrogaatkoffie van zetten.”

Surrogaatkoffie heeft toch een beetje een negatief imago?

Rudolf: “Ja, vroeger werd het gezien als “armeluiskoffie”. Mensen die geen echte koffie konden betalen, namen cichorei. Tegenwoordig kijken we er anders naar. Cichorei is cafeïnevrij en daar is steeds meer vraag naar. We verbouwen het zonder bestrijdingsmiddelen, een puur product dus. De cichoreiwortel bevat de stof inuline en daarvan wordt gezegd dat het goed is voor de spijsvertering. De koffie gaan we zelf schenken.”

Wordt er straks in de Amelander horeca volop cichorei van eigen bodem gedronken?

Rudolf: “Niet alle horeca leent zich ervoor, denk ik. Ons Koffiehuys is er voor de bewuste toerist die de massa wil ontwijken. De sfeer is hier gemoedelijk en we hebben veel trouwe gasten. Maar wie weet heeft de horeca om ons heen ook interesse. Als veel toeristen ernaar vragen komt het misschien wel bij meer cafés op de kaart. Dan kan cichoreikoffie zomaar een echte trend worden.”