Bijna € 1 miljoen subsidie voor natuurcentrum Vlieland   

Natuurcentrum De Noordwester op Vlieland wordt voor een kleine € 2 miljoen verbouwd en heringericht. Het Waddenfonds draagt hieraan ruim € 999.562,-  bij. Het beeldbepalende gebouw krijgt een opvallende transparante entree en wordt verduurzaamd. Ook het interieur en de tuin krijgen een opknapbeurt.

Het museum annex bezoekerscentrum wordt verder inhoudelijk vernieuwd. Er komt een nieuwe indeling aan de hand van thema’s, waarbij de kwaliteiten en kwetsbaarheid van zowel het eiland als de Waddenzee Werelderfgoed worden bellicht. Via onder meer een 3D-film, audiotour en belevingszones krijgen bezoekers informatie over het ontstaan en de dynamiek van het Wad, de flora en fauna, het landschap, de Vlielander samenleving, verdwenen dorpen en het leven op het eiland.

Ook de tuin bij het centrum wordt opnieuw ingericht met inheemse planten en een terras. Er is daar ook plaats voor bescheiden bijeenkomsten en events.

Behalve een toeristische heeft De Noordwester ook een sociale functie als huiskamer van het eiland. Het beeldbepalende pand is het vertrek- en verzamelpunt voor veel excursies en het eindpunt van de Waterroute, die de circulaire waterkringloop van Vlieland in beeld brengt. Het project voldoet aan meerdere doelen van het Waddenfonds, waaronder duurzaam kwaliteitstoerisme.