Huize Tocama krijgt € 1 miljoen voor herontwikkeling

Het Waddenfonds geeft een subsidie van € 1.000.000,- voor de restauratie en de herbestemming van Huize Tocama in het Groningse Uithuizen. Het geld is bestemd voor de inbouw van een museumwinkel annex expositie- en ontvangstruimte en het in originele staat terugbrengen van een slingertuin. De totale kosten van de herontwikkeling bedragen € 6.707.035,-.

Huize Tocama is een eeuwenoude herenboerderij met een indrukwekkend woonhuis en ruime schuren. Het rijksmonument straalt de rijkdom uit van Noord-Groninger boeren in de negentiende en twintigste eeuw. In samenwerking met de nabijgelegen Menkemaborg krijgt Tocamaheerd een museumwinkel en een expositie- en ontvangstruimte in de groter schuur. Een toeristisch informatiepunt voor bezoekers aan Noord-Groningen en Werelderfgoed Waddenzee wordt onderdeel van de winkel. Ook worden arrangementen, fietstochten en historische wandelroutes rond Uithuizen aangeboden.

De slingertuin, een ontwerp van de Friese tuinarchitect Gerrit Vlaskamp, wordt in oude luister hersteld. Hiervoor wordt het beplantingsplan uit 1880 gebruikt. De boomsingels op het 4,3 hectare grote terrein worden hersteld, net als de paardenwasplaats (peerdewaske). Verder komen er een beeldentuin en een boomgaard met oude fruitrassen, die vroeger bij Noord-Groninger boerderijen stonden. 

De subsidie is toegekend omdat door de restauratie en herbestemming cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft, mede omdat het een toeristische functie krijgt.