Subsidie voor 3D geprinte plastic Waddensloep

Het Waddenfonds steekt ruim € 775.000,- in de ontwikkeling van een 3D geprinte Waddensloep, gemaakt uit gerecycled plastic. De boot voor maximaal 12 personen wordt gemaakt door Sloepmakerij bv uit het Friese Woudsend. De innovatieve en circulaire sloep krijgt een schone elektromotor die geen CO2 uitstoot. De totale ontwikkelingskosten voor het prototype van de Duurzame Sloep zijn bijna € 1,3 miljoen. De bijdrage van het Waddenfonds is afkomstig uit de subsidieregeling STUW’22, specifiek voor het stimuleren van duurzame recreatie en toerisme in het Waddengebied.

De Duurzame Sloep zal volledig 3D geprint worden van gerecycled plastic afkomstig uit het Waddengebied. De boot krijgt een lengte van 9 meter en wordt geschikt gemaakt voor zeewaardige overtochten voor kleine groepen van maximaal 12 personen of voor vaartochtjes op de Waddenzee. Voordat de sloep op de markt komt zal hij uitgebreid worden getest op zee. De testen zijn gericht op het verkrijgen van een CE-keurmerk voor de nieuwste Europese eisen op het gebied van veiligheid en milieu. TU Delft is bij het project betrokken om te onderzoeken en onafhankelijk vast te stellen hoe duurzaam de sloep daadwerkelijk wordt.  

Het project behelst niet alleen de ontwikkeling van een prototype maar ook van een productielijn die na de ontwikkelfase de Duurzame Sloep kan maken voor de commerciële markt. Een aantal sloepenverhuurders uit het Waddengebied is betrokken bij de ontwikkeling van het prototype om input te leveren zodat de uiteindelijke boot straks goed aansluit bij de wensen van de markt. Met deze bedrijven heeft de Sloepmakerij inmiddels een intentieoverkomst gesloten voor de aanschaf van een sloep.

De Friese afvalverwerker Omrin Recycling is ook betrokken bij het project en zal samen met de initiatiefnemer onderzoek doen naar het verkrijgen en sorteren van geschikt afvalplastic voor het printen van de sloep. De Sloepmakerij wil met name plastic gebruiken dat ingezameld is op de Waddeneilanden.

Het Waddenfonds beschouwt de ontwikkeling van de Duurzame Sloep als een belangrijke bijdrage aan een schoner Waddengebied. De boot is stiller, maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en veroorzaakt daardoor geen olieverontreiniging. Daarnaast wordt de sloep gemaakt van duurzame gerecyclede materialen. Bovendien zorgt 3D printen ook nog eens voor vermindering van afval bij de productie.