Multimediale voorstelling De Kraak over relatie tussen mens en zee

De reizende multimediale voorstelling De Kraak krijgt een subsidie van € 130.000,- van het Waddenfonds. De Kraak is een productie van de Groningen Stichting Productiehuis Spinbarg. De première is in juni dit jaar in Pieterburen, waarna de filmvoorstelling door het hele Waddengebied reist. Er wordt gerekend op zeker 80.000 bezoekers.

De titel van de voorstelling verwijst naar een mythische reuzenoctopus en refereert aan de eeuwenoude relatie tussen de mens en de zee. De animatiefilm dompelt bezoekers onder in een magische onderwaterwereld en is een belevenis voor jong en oud. Daarbij worden verhalen verteld, gebaseerd op volksoverleveringen uit het Waddengebied.

Aan het project doen diverse internationale filmmakers, animatoren, kunstenaars en componisten mee. De kernwaarden van het Wad worden in de voorstelling op een speelse, verrassende en poëtische wijze onder de aandacht gebracht van bezoekers. De voorstelling, die in een bijzonder vormgegeven ruimtelijke installatie plaatsvindt, vergroot de betrokkenheid van zowel toeristen als bewoners bij het Waddengebied.