Johan Hamster nieuw in dagelijks bestuur Waddenfonds

De Groningse gedeputeerde Johan Hamster is de afgelopen maand toegetreden tot het dagelijks bestuur van het Waddenfonds. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin dit jaar minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is geworden. Hamster (1982) was tot voor kort wethouder in de gemeente Stadskanaal. Een functie die hij vanaf 2010 heeft bekleed. Als grootste uitdaging voor het Waddengebied ziet hij de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. ,,Dat moeten we waarmaken.’’

Wat heeft u persoonlijk met het Waddengebied?

,,Ik ben frequent bezoeker van de eilanden. De afgelopen jaren heb ik dagen, weekenden en weken met mijn gezin op alle Friese eilanden doorgebracht. Texel is wat langer geleden. Ik vind het heerlijk om aan de kust de wind te voelen, de golven te zien rollen en onze kinderen er voor weg te zien rennen. De wijdsheid te ervaren en te genieten van de prachtige natuur.’’

U bent op jonge leeftijd de politiek in gegaan en wethouder geworden. Hoe zou u zichzelf willen omschrijven als bestuurder?

,,De eerste campagne van mijn partij die ik 20 jaar geleden meemaakte had als slogan “duidelijk, eerlijk, echt”. Dat vind ik nog steeds een treffende, en dat is hoe ik probeer te leven en te werken. Ik ga graag het gesprek aan, wil weten wat mensen beweegt en probeer te verbinden.’’

Als wethouder van Stadskanaal heb je niet direct met het Waddengebied te maken. Welk beeld heeft u van het gebied?

,,Het beeld dat ik had was dat van de bezoeker, de toerist. De afgelopen 6 weken heb ik kennis mogen maken met veel informatie, maar ook vooral met mensen, organisaties en structuren die betrokken zijn bij het beheren van dit prachtige Werelderfgoed. Ik zie met hoeveel overgave er gewerkt wordt om de natuurwaarden te beschermen en te versterken, terwijl er onder meer ook energie-, agrarische en andere economische opgaven liggen naast in en rond het gebied en er allerlei activiteiten plaatsvinden.’’

Wat beschouwt u als uw grootste opdracht voor het Waddengebied? Waar wilt u zich hard voor maken?

,,Ik wil de werelderfgoedstatus waarmaken, benutten en versterken. En ondertussen recht doen aan de belangen die ook een plek in of langs het gebied moeten hebben.’’ 

In het Waddenfonds en voor het Investeringskader Waddengebied werken de drie waddenprovincies samen. Wat is volgens u het belang van samenwerking in de Waddenregio? Een must of een noodzakelijk kwaad?

,,Het Waddengebied vraagt om een goede samenwerking. Ik zou ook niet anders willen. Het gebied verdient het en heeft het nodig. Ik denk dat we ook laten zien in de verschillende structuren, waaronder het Waddenfonds, dat we dat ook echt kunnen. Overigens houdt wat mij betreft de samenwerking niet op aan de zuid- of oostgrens van de betrokken provincies.’’