Silence of the Tides wint Kristallen Film Award

De documentaire Silence of the Tides over de getijden en seizoenen van het Waddengebied heeft in de Nederlandse filmtheaters in ruim een week 10.000 bezoekers getrokken. Voor dit resultaat heeft het Nederlands filmfonds een Kristallen Film Award toegekend aan filmmaker Pieter-Rim de Kroon.

Het is de eerste Nederlandse documentaire die dit jaar bekroond wordt met een Film Award. Het Waddenfonds heeft Silence of the Tides voor de helft gefinancierd.

In de documentaire is er geen voice-over die de kijker de moraal van het verhaal vertelt. Geen interviews met de hoofdpersonen en geen filmmuziek die de emoties op de juiste momenten opstuwt. Zelfs de camera beweegt niet. Het draait puur om het beeld en het geluid van – bijvoorbeeld – de wind die over het strand jaagt, blatende schapen, het geluid van kruiend ijs en overvliegende ganzen.

De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die
10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.