Pieter Siebinga neemt afscheid van het Waddenfonds

In de Kwaliteitscommissie kwam voor mij alles samen’

,,Het afscheid voelt een beetje dubbel. Want ik voel me erg betrokken bij het Waddenfonds. Maar na negen jaar valt er ook wat te zeggen voor een nieuwe frisse blik.’’  Pieter Siebinga neemt na negen jaar lidmaatschap afscheid van de Kwaliteitscommissie van het Waddenfonds. Samen met de vier andere leden geeft hij het algemeen en dagelijks bestuur gevraagd en ongevraagd advies over de te varen koers van het Waddenfonds.

Siebinga, in het dagelijks leven directeur van Fondsenbeheer Nederland, zat sinds de decentralisatie van het fonds van het rijk naar de provincies in de Kwaliteitscommissie. ,, Ik heb vanaf 2012 alle bestuursleden en directeuren meegemaakt en ken het ontstaan en de groei van de organisatie. Dat helpt je enorm om als lid van de Kwaliteitscommissie goed je werk te doen.’’

Siebinga is erg verheugd dat er het afgelopen jaar belangrijke stappen zijn gezet in de verder opzet van een goeie monitoring voor het Waddenfonds. ,,Dat is van essentieel belang voor het fonds. Want monitoring is nodig om te laten zien dat de geïnvesteerde euro’s uit het fonds effect hebben en goed terecht komen. Als bestuurder kun je eigenlijk niet zonder. Monitoring biedt namelijk ook comfort, omdat het laat zien dat je als bestuurder goeie besluiten neemtVolle breedte

We zitten nu midden in de discussie over de laatste zes jaar van het Waddenfonds. Voor 2027 moeten de resterende 150 miljoen van het fonds goed en verantwoord worden geïnvesteerd. Wat mij betreft niet alleen in projecten die de provincies op hun verlanglijstjes hebben staan. Nee, het Waddenfonds moet over de volle breedte voor grote en kleine projecten maximaal opengesteld zijn. En houdt die balans tussen investeringen in een duurzame economie én ecologie goed in de gaten. Want het gevaar bestaat dat er minder geld overblijft voor ecologie nu de vergroening van de economie zoveel investeringen vraagt.

Ik ben echt een kind van het Waddengebied. Geboren en getogen op Texel en met familie roots in Friesland én Groningen. Wie kan mij dat nazeggen? In de Kwaliteitscommissie kwam voor mij alles samen, dat maakte het werk ook zo leuk: mijn verleden, mijn betrokkenheid bij het gebied en mijn interesse in het werk van het Waddenfonds. Als ik in een gesprek over mijn werk voor het Waddenfonds begin, reageren mensen altijd enthousiast. Het Waddengebied betekent veel voor ze. Het is een icoon. Het maakt me blij en trots dat ik mijn steentje bij heb kunnen dragen aan de ontwikkeling van het gebied.