Drie lokale projecten krijgen geld voor leefbaarheid

Het Waddenfonds steekt €130.000,- in drie projecten die de lokale gemeenschap en de leefbaarheid ervan versterken. Het gaat om een ontmoetingsruimte in een voormalig dorpscafé in Blije, een sociaal horecabedrijf in het station van Delfzijl en een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de veerdienst op Texel. De projecten krijgen geld uit het Budget Lokale Innovaties (BLI) van het Waddenfonds, dat zich richt op de ontwikkeling van  kleinschalige, vernieuwende lokale plannen in het Waddengebied.

Het Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel krijgt in april volgend jaar een TESO-paviljoen, dat bestaat uit het voormalig stuurhuis van veerboot Schulpengat. In deze originele en authentieke ruimte wordt de geschiedenis belicht van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), die al ruim honderd jaar de verbinding tussen het Waddeneiland en Den Helder verzorgt. De tentoonstelling toont het belang daarvan aan de hand van verhalen, historische objecten en filmbeelden en een spannende vaartocht. Flora is een familiemuseum waar kijken, doen en vooral beleving centraal staan. In het TESO-paviljoen worden bezoekers ondergedompeld in een multimediale beleving en wanen ze zich even op een woeste Waddenzee. Daar ervaren ze dat alleen goed stuurmanschap ze in de veilige haven van Texel kan brengen. Het project wordt een blikvanger voor het museum en moet bijdragen aan meer bezoekers. De totale investering bedraagt €415.500,-, waarvan het Waddenfonds €50.000,- bijdraagt.

De monumentale herberg Veldzicht in het centrum van Blije wordt een huiskamercafé. Het dorp krijgt hiermee zijn gewenste ontmoetingsplek. Het pand stond al enige tijd leeg, al gebruikten verenigingen het wel als vergaderruimte. Er bleek behoefte aan een plek waar dorpelingen elkaar konden treffen. Ze kunnen er onder andere samen koken en eten, waardoor eenzaamheid wordt tegengegaan. Ook kunnen er bijvoorbeeld familiefeesten plaatsvinden. Het café vergroot de levendigheid in het dorp, de sociale samenhang en leefbaarheid. Het Waddenfonds geeft een subsidie van €50.000,- aan het project, dat in totaal een investering vergt van €187.354,-.

Een sociale ontmoetingsplek met een relaxte huiskamersfeer in het station van Delfzijl. Dat is het doel van Sport4connect met het horecabedrijf Brasserie 1884. Bewoners uit de regio krijgen vinden in de brasserie een nieuw “thuis”. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in dit leerwerkbedrijf ervaring opdoen. Er worden lokale gerechten en producten gebruikt en verkocht. Dit project draagt bij aan de versterking van de sociaaleconomische duurzaamheid en leefbaarheid van Delfzijl en omgeving. Omdat diverse lokale organisaties erin samenwerken ontstaan nieuwe netwerken en samenwerkingsverbanden. De totale investering bedraagt €155.000,-. Het Waddenfonds subsidieert het initiatief met €30.000,-.