Onderdompeling in de schoonheid van de Waddenzee

In natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel opende vorig jaar ‘Wonderlijk Wad”. Een gloednieuwe expositie over het Werelderfgoed Waddenzee. Aan de hand van een interactieve vloer en tafel, LED-schermen en filmpjes maakt het publiek kennis met de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied, de rijke flora en fauna en de rol van de mens. De nieuwe tentoonstelling werd gerealiseerd dankzij een subsidie van €500.000,- van het Waddenfonds. De totale investering bedroeg ruim 7 ton. Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare noemt de bijdrage van het Waddenfonds ‘cruciaal’. ‘Zonder die subsidie hadden we dit niet kunnen realiseren. We zijn er hartstikke blij mee.’

Waarom wilden jullie zo graag een interactieve expositie?

‘Onze vaste tentoonstelling was aan vernieuwing toe. We wilden het publiek meer uitdagen, ook omdat we veel herhaalbezoekers hebben. Dat gebeurt in Wonderlijk Wad. Op de bewegende vloer kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf nieuwe geulen of eilandjes maken. Vooral kinderen vinden dat leuk. Op een groot scherm kun je, als je een knop indrukt, zien hoe het Wad er in alle seizoenen uit ziet.’

Waar ligt de nadruk op in de tentoonstelling?

‘Bezoekers worden virtueel ondergedompeld in de grootsheid en schoonheid van de Waddenzee. Dat het een uniek natuurgebied is waar we zuinig op moeten zijn. We willen ook meer verdieping bieden. Zo vertellen we over de sleutelsoorten van het Waddengebied. De wadpier, die de bodem omwoelt bijvoorbeeld, het eencellige algje de diatomee. Ze zijn vrij onbekend, maar enorm belangrijk voor de voedselketen van het Wad.’

Op welke bezoekers richten jullie je?

‘Ecomare trekt nu jaarlijks ruim 260.000 mensen. Een derde van de toeristen die naar Texel komen, brengt ons een bezoek. De rest blijft hangen op het strand of in de dorpjes. We willen die andere twee derde ook binnenhalen. De mensen die komen vinden het prachtig. Vooral het deel waar ze moeten raden welke soorten er wel of niet voorkomen in de Waddenzee. Veel bezoekers zijn bijvoorbeeld heel verrast als ze er achter komen dat het zeepaardje in de Waddenzee leeft.’