Internationale belangstelling voor Silence of the Tides

De Nederlandse documentaire Silence of the Tides van regisseur Pieter-Rim de Kroon heeft op het Internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam de juryprijs gewonnen. De prijs is toegekend in de categorie Nederlandse documentaires. Silence of the Tides is een poëtische vertelling over het Wad en voor de helft gefinancierd door het Waddenfonds. Naast lovende recensies is Silence of the Tides ook zeer positief ontvangen door het publiek. ,,Alle loftuitingen voelen als een warm bad’’, aldus producent Annemiek van der Hell. ,,Er is inmiddels belangstelling voor de film uit Denemarken, Nieuw-Zeeland, Canada en Korea. Tijdens de productie van de film ontdek jezelf dat je met iets goeds bezig bent. Maar als filmprofessionals, media en publiek er ook zo over denken, dan is dat helemaal te gek.’’

Wat is volgens jou de kracht van Silence of the Tides?

Dat je als kijker zelf je verhaal mag maken. Je wordt nergens toe gedwongen. De getijden eb en vloed spelen een belangrijke rol en geven de film een soort hallucinerend ritme. Verder is er zoveel te zien en ook te horen. Ik kan me voorstellen dat mensen na afloop overweldigd zijn, ook door de schoonheid van dit gebied.’’

Hoelang hebben jullie aan de film gewerkt?  

Eind 2016 zijn we met de voorbereidingen gestart. Er is in totaal 200 dagen gefilmd in Nederland, Duitsland en Denemarken. Je kunt het zien als een lange reis over het Wad, waarin alle seizoenen aan bod komen. Daarna heeft de montage vijf maanden in beslag genomen. Kortom, het was een enorme operatie.

Wat is je favoriet scène uit Silence of the Tides?

Die kudde koeien die vanaf de vaste wal het Duitse Wad oversteken naar hun zomerweide op een Waddeneiland. De boeren drijven ze dwars door het slik, het is warm, het Wad zindert in de zon en op de achtergrond zie je windmolens opdoemen. In deze scène komt heel veel samen. Hoe de mens met het Wad leeft, hoe bijzonder het landschap is en hoe de oude en nieuwe tijd hier elkaar raken.

Is de film ook na IDFA nog te zien?

Medio volgend jaar gaat ie opnieuw in roulatie in alle grote bioscopen in heel Nederland. Het plan is om dan ook een grootse première te organiseren. Het grote publiek krijgt dus nog de kans om via het filmdoek kennis te maken met het Wad, maar vooral om dit bijzondere gebied te ervaren. Want dat is Silence of the Tides geworden: een bijzondere cinematografische ervaring.