Waddenfonds draagt bij aan groen gaspilot Ameland

Het Waddenfonds draagt 270.000 euro bij aan een pilot op Ameland, waarbij wordt uitgetest of aan een werkende vergistingsinstallatie waterstof kan worden toegevoegd. Het betreft hier een uitbreiding van de geplande Autogenerative High Pressure Digestion (AHPD) waarbij zuiveringsslib en groente- en tuinafval in één stap omgezet wordt naar groen gas. Het groene gas wordt rechtstreeks aan het aardgasnet van het eiland geleverd. Het consortium AHPD Ameland vof is de initiatiefnemer van dit project.

Eerder is al 3,2 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van AHPD. Daarvan is twee miljoen euro afkomstig uit het Waddenfonds. Het project is onderdeel van het Investeringskader Waddengebied (IKW) van de drie Waddenprovincies, een meerjarig programma dat gericht is op grote en meerjarige projecten in de Waddenregio.

De nieuwe pilot van AHPD behelst het uittesten van een innovatieve techniek waarbij waterstof wordt toegevoegd aan een vergistingsinstallatie. De totale kosten van deze uitbreiding bedragen 450.000 euro. Gasterra is deelnemer aan het consortium en financiert hiervan 180.000 euro. De geplande vergister gaat 110.000 kubieke meter groen gas leveren per jaar; dit is 5 procent van het huidige aardgasverbruik op Ameland. Als er waterstof wordt bijgevoegd zou de productie kunnen stijgen naar 190.000 kubieke meter groengas. Bovendien zou de CO2-reductie toenemen van 271 ton per jaar naar 412 ton per jaar. De toevoeging van waterstof verhoogt het rendement dus aanzienlijk.

Het project voldoet aan een van de hoofddoelstellingen van het Waddenfonds, namelijk “een hogere zelfvoorzieningsgraad qua energie op de Waddeneilanden”. Tevens wordt de energiehuishouding op het eiland verduurzaamd. De proef vindt plaats op Ameland, maar een deel van het voorbereidend onderzoek wordt uitgevoerd bij ingenieursbureau Bareau BV in Heerenveen. Doel is ook om meer kennis te vergaren en die te delen via onder meer artikelen, bijeenkomsten, websites en presentaties. Als de proef slaagt, zou die in de toekomst eventueel kunnen worden uitgerold in het hele Waddengebied.