Innovatieve schoonmaakrobot maakt opmars

Fleet Cleaner verovert Europa. Het bedrijf investeert dit jaar in twee nieuwe schoonmaakrobots plus werkschepen. Volgend jaar komen er nog eens twee bij. Het Waddenfonds stak 277.000 euro subsidie in de ontwikkeling van het innovatieve product. We spraken met een van de oprichters en eigenaren Cornelis de Vet.

Wat doet een Fleet Cleaner precies?

De Vet: “De Fleet Cleaner is een robot van twee bij twee meter die de scheepshuid ontdoet van algen, slijm en mosselen. Hij zit er met magneten aan vast en spuit er onder hoge druk water op. Dat kan zowel boven als onder de waterlijn, tijdens het lossen of laden van een zeeschip in de haven. Het afvalwater vangen we op en reinigen we aan boord van ons werkschip, waarna het schoon wordt geloosd op zee. Door een schone scheepshuid kan een schip tussen de 5 en 10 % brandstof besparen.”

Hoe belangrijk was de subsidie van het Waddenfonds?

De Vet: “Heel belangrijk, want dankzij die subsidie konden we ons eerste prototype testen in 2016 in de Eemshaven. Het mooie was dat we dat deden in de Waddenzee, waar strikte milieueisen gelden. Als het daar zou lukken, kon het overal. Eind 2016 hadden we onze eerste commerciële klus, toen we het marineschip Karel Doorman mochten reinigen in de haven van Den Helder.”

Waar zitten jullie opdrachtgevers?

De Vet: “In grote havens van Nederland en België, zoals Rotterdam, Antwerpen, Brugge, Amsterdam, Vlissingen en Eemshaven. Deze zomer komen er twee nog sneller werkende robots met werkschepen bij. En volgend jaar opnieuw twee; die gaan we inzetten in havens buiten Europa. Dat zijn miljoeneninvesteringen. We voeren trouwens ook desgewenst inspecties uit bij klanten of en hoeveel aangroei er op de scheepshuiden zit.”

Wie zijn jullie concurrenten?

De Vet: “Van oudsher maken duikers met een borstelmachines scheepshuiden schoon. Maar zij kunnen niet bij elk weertype het water in. Bovendien kan de coating door het borstelen loslaten. Die resten moeten in Nederland en België verplicht worden opgevangen, maar daarbuiten niet. Onze robot kan onder alle weersomstandigheden worden ingezet, ook bij hoge golven of zware stroming. Bij ons hoeft niemand het water in. Zowel het water als het afval vangen wij op en dat is beter voor het milieu.”