Waddenfonds steunt vissers bij opruimactie containerramp

De vissers uit het Waddengebied krijgen hulp van het Waddenfonds bij de bestrijding van de containerramp met de MSC Zoë. Sinds vorige week zijn 10 tot 15 vissersschepen op de Waddenzee en Noordzee in actie om rommel uit zee te halen, die afkomstig is uit de overboord geslagen containers. Het dagelijks bestuur van het Waddenfonds heeft besloten een geldbedrag van maximaal € 100.000,– beschikbaar te stellen aan de vissers, waarmee ze de kosten kunnen betalen die ze maken bij de opruimactie.

,,Als fonds investeren we in veel projecten om het Waddengebied economisch en ecologisch verder te helpen. Nu met deze ramp het Wad zo bedreigd wordt, moeten we niet langs de kant blijven staan’’, aldus voorzitter Henk Staghouwer van het Waddenfonds. ,We hebben daarom besloten de vissers te helpen, die met heel veel inspanning het Wad weer schoon willen krijgen.’’ Het geld kunnen de vissers gebruiken om de stookolie voor de schepen te betalen.

,,We zijn heel blij met de financiële hulp’’, reageert woordvoerder Barbara Holierhoek van de vissers. ,,De afgelopen dagen hebben de vissers al 18.000 kilo afval uit de zee gevist. En we zijn er nog lang niet.’’ Er spoelt van alles aan, kapstokjes, speelgoed, klapstoelen, auto-onderdelen, bagagedragers. Je kunt het zo gek niet bedenken.’’ Volgens Holierhoek zal het Wad nog jaren last hebben van de containerramp. ,,Er drijft zoveel plastic in het gebied. En je weet niet welk effect dat op de lange termijn precies gaat hebben op het ecosysteem. Ik ben bang dat we de komende tijd nog wel even nodig zijn bij het opruimen van de troep.’’

De verwachting is dat er de komende dagen nog veel meer de Waddenzee zal binnendrijven en aanspoelen. Er wordt een stormachtige noordwestenwind voorspeld. Volgens schattingen van Rijkswaterstaat zijn inmiddels 222 containers gezonken in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Laatste ramingen geven aan dat er vorige week in de nacht van 2 januari ruim 280 containers over boord zijn geslagen.