Waddenkust krijgt met Dijk van een Wijf nieuwe trekpleister

Na jaren van onzekerheid krijgt de Waddenkust eindelijk het landschapskunstwerk Dijk van een Wijf.  De reusachtige vrouwsculptuur van Sense of Place is vanaf volgend jaar langs de Friese Waddendijk te bezichtigen. De verwachting is dat het kunstwerk duizenden bezoekers per jaar zal trekken. De totale kosten van het land art-project zijn 1,6 miljoen euro. Daarvan betaalt het Waddenfonds bijna een miljoen euro. Het overige bedrag wordt gefinancierd door Provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke en het Rijk, dat bijdraagt uit de Regiodeal Noardwest Fryslân.

Na eerdere pogingen van Oerolgrondlegger Joop Mulder om Dijk van een Wijf onder andere bij Holwerd te realiseren, krijgt het landschapskunstwerk nu definitief een plek aan de binnenkant van de Waddendijk boven het Friese Oosterbierum in de gemeente De Waadhoeke. ,,Wy binne hiel bliid dat wy dizze moaie dame dêr in plak jaan kinne’’, aldus wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke, die het kunstwerk gaat beheren en onderhouden.

Dijk van Wijf is een liggende vrouwfiguur langs de waddenkust en wordt 65 meter lang, 11 meter hoog en 11 meter breed. Het kunstwerk is bedacht en ontworpen door kunstenaar Nienke Brokke. ,,De ronde vormen van het beeld zijn een mooi contrast met het rechtlijnige karakter van het agrarisch landschap achter de dijk’’, aldus Brokke. De kunstenaar hoopt dat bezoekers de tijd en ruimte nemen om het landschap eens met andere ogen te bekijken.

Begroeit met kruiden en grassen

Het kunstwerk wordt gemaakt van lokaal gewonnen zand en klei en krijgt een begroeiing van streekeigen planten en grassen van zadenkwekerij Cruydt-Hoeck uit Nijeberkoop, ter bevordering van de biodiversiteit. Bouwgroep Dijkstra Draisma, met vestigingen in Bolsward en Dokkum, is verantwoordelijk voor de realisatie van Dijk van een Wijf. ,,Voor een bouwonderneming is dit een uniek project, met duurzame en natuurlijke materialen. Een project waar vakmanschap en creativiteit samenkomen’’, aldus projectleider Helmer Westra van Bouwbedrijf Dijkstra Draisma.

Dijk van een Wijf is onderdeel van Sense of Place, een route van kunst- en landartprojecten langs de Nederlandse waddenkust. Initiatiefnemer van de route is grondlegger Joop Mulder van het Oerolfestival. Mulder wilde met Sense of Place het cultuurtoerisme langs de Waddenkust stimuleren en het gebied zelfbewuster maken.

 ,,We hopen mensen al dwalend langs de waddenkust telkens te verrassen met bijzondere land art-projecten die het verhaal van de omgeving vertellen en telkens weer andere perspectieven op het Waddengebied laten zien”, aldus zakelijk leider Wendy Gooren van Sense of Place. ,,Dijk van een Wijf symboliseert voor mij de band tussen mens en natuur en de verbinding tussen het verleden en de toekomst.”

Spraakmakende kunstwerken

Dijk van een Wijf nestelt zich tussen andere spraakmakende kunstwerken op de route van Sense of Place langs de waddenkust. De sculpturen Broken Jug (Harlingen) en Wachten op hoog water (Holwerd) en de land artprojecten Terp fan de Takomst (Blije) en Golf van Termunterzijl in Noordoost Groningen zijn inmiddels gerealiseerd. Een ander groot kunstproject met de titel Soundings wordt momenteel langs de Groninger waddenkust ontwikkeld.

Het Waddenfonds ondersteunt Sense of Place omdat het project bijdraagt aan meerdere doelen van het fonds. Zo worden de regionale natuur- en landschapswaarden versterkt, draagt het bij aan de cultuurhistorische waarde van het Waddengebied én aan een duurzame economische ontwikkeling van de regio.