Onderzoek naar bodemdaling langs waddenkust

Voor het in kaart brengen van de oorzaken en het tempo van bodemdaling in het Waddengebied trekt het Waddenfonds € 391.784,- uit. Het geld is bestemd voor het kennisproject Grip op bodemdaling, dat met innovatieve sensoren het dalen van de bodem meer lokaal gaat meten en vastleggen. Bodemdaling kan in het Waddengebied grote gevolgen hebben voor landbouw en natuur, zoals een toename van de verzilting, een watertekort en overstromingen. Het totale onderzoek kost € 693.438,-.

Bekend is dat het dalen van de bodem uiteenlopende oorzaken heeft, waaronder mijnbouw (zout- en gaswinning), inklinking en veenoxidatie. De modellen die hiervoor worden gebruikt zijn echter onnauwkeurig, vooral voor de laatste twee. In de praktijk vinden er weinig of geen metingen plaats die een goed beeld geven van de lokale situatie. Het kennisproject Grip op bodemdaling van het Acacia Institute richt zich op het verzamelen van meetgegevens, waardoor betere besluiten genomen kunnen worden over welke maatregelen effectief zijn. Voor de metingen worden nieuwe sensoren gebruikt. Deze vinden plaats in zowel de kuststrook als op een nader te bepalen Waddeneiland. Zo ontstaat inzicht in de snelheid en mate van bodemdaling in het Waddengebied. Als de diverse partijen weten hoe snel de bodem op hun percelen daalt, kunnen zij op tijd in actie komen. Monitoring is dus van essentieel belang.

De effecten van het dalen van de bodem zijn divers en kunnen ingrijpend zijn. De kans op overstromingen, wateroverlast en watertekorten nemen toe. Ook kan bodemdaling leiden tot schade aan de natuur en de landbouwsector. Door inklinking kan onder invloed van de zoute Waddenzee langs de kuststrook de verzilting toenemen, wat tot een verder tekort aan zoetwater leidt. Op dit moment kampen akkerbouwers in de kuststrook al met watertekort voor het beregenen van hun landbouwgewassen.

Het project richt zich ook op de verdere ontwikkeling van een innovatieve meetmethode, in de vorm van innovatieve en betaalbare sensoren. De opgedane kennis zal breed worden gedeeld met landbouwers, natuurbeheerders en beleidsmakers. Hiervoor wordt een speciaal communicatieplan opgesteld.

Het project draagt bij aan diverse doelstellingen van het Waddenfonds, waaronder een duurzame economische ontwikkeling en het bevorderen van duurzame landbouw.