Dorpshuis West-Terschelling en Fury van Dokkum krijgen subsidie Waddenfonds 

Het Waddenfonds stelt € 77.000,- beschikbaar voor twee kleinschalige leefbaarheidsprojecten in het Waddengebied. Voor de renovatie en herinrichting van  dorpshuis Ons Huis op West-Terschelling wordt € 47.500,- uitgetrokken. De muziektheatervoorstelling De Fury van Dokkum krijgt € 29.550,-. De bijdragen zijn afkomstig uit het Budget Lokale Innovaties (BLI), een subsidieregeling voor lokale projecten die op vernieuwende wijze de leefbaarheid duurzaam versterken.

Dorpshuis Ons Huis op West-Terschelling krijgt voor ruim € 105.000,- een flinke opknapbeurt. Het gemeenschapscentrum wordt niet alleen heringericht en energiezuiniger gemaakt maar deels ook in oude staat teruggebracht. Zo wordt de cultuurhistorisch waardevolle voorgevel met opschriften in het Westers, de taal van West-Terschelling, hersteld. Het doel is dat het dorpshuis op lange termijn het middelpunt blijft van het verenigingsleven op West-Terschelling en ingezet kan worden voor culturele activiteiten van de hele Terschellinger bevolking, lokale evenementen en voor bezoekers van het eiland.

Het Waddenfonds verleent een subsidie van € 47.500,- omdat het project bijdraagt aan behoud van materieel én immaterieel cultuurhistorisch erfgoed en de sociale cohesie op het eiland stimuleert.

De Fury fan Dokkum is een muziektheaterproductie die het historische verhaal van een katholiek-protestantse godsdienststrijd, die in 1572 in Dokkum plaatsvond. De stad ging in dat jaar in vlammen op en kostte honderden mensen het leven. Het verhaal is gebaseerd op het bewaard gebleven nauwkeurige ooggetuigenverslag van de arts Hendrik van Bra uit dit tijd. De productie combineert theater, dans en muziek en betrekt vele lokale organisaties, bedrijven en verenigingen bij de voorstelling. Het Dokkumer stadsdialect is één van de voertalen.

De Fury van Dokkum voorstelling is in september tien keer uitgevoerd in Dokkum. Daarnaast zijn er educatieve workshops rond de voorstelling georganiseerd en waren er specifieke voorstellingen voor scholieren in de regio om jongeren te betrekken bij hun lokale geschiedenis. De totale kosten van De Fury van Dokkum zijn € 315.000,-, waarvan het Waddenfonds € 29.550,- bijdraagt.