Bunker Museum Terschelling wordt flink vernieuwd

 Het Bunker Museum in de voormalige Duitse radarstelling op Terschelling wordt met hulp van het Waddenfonds vernieuwd en opnieuw ingericht. Er komt onder andere een nieuwe permanente tentoonstelling in een van de oude bunkers van de Atlantikwall. De totale kosten zijn € 491.781, -. Daarvan draagt het Waddenfonds een bedrag van € 243.900,- bij.

De Tiger Stelling in de Terschellinger duinen is een voormalige Duitse radarstelling en een van de weinige die vrijwel nog intact is. Het bunkercomplex op Terschelling maakte onderdeel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingslinie die in de Tweede Wereldoorlog langs de Europese kuststrook van Noorwegen tot Spanje werd gebouwd. Hitler liet de bunkers aanleggen om de geallieerde vliegtuigen te beschieten en een invasie te voorkomen.

Het Bunker Museum wil de voormalige kantinebunker vernieuwen en een nieuwe tentoonstelling openen in 2025, tachtig jaar na de bevrijding in 2025. De collectie en opzet zijn verouderd. De nieuwe tentoonstelling moet zowel eilanders als toeristen informatie geven over hoe de stelling werkte en wat de invloed ervan was op het alledaagse leven op het eiland tijdens de oorlog. Op die manier wil het Bunker Museum meer aansluiten bij de beleefwereld van jongeren, voor wie de Tweede Wereldoorlog steeds minder tastbaar wordt. Er komt onder andere een audiovisuele wand, waarop een projectie van de luchtbewegingen te zien is. De routing en de indeling worden vernieuwd en er komen een bioscoopruimte en een studie- en documentatieruimte.

Door de bunker nu opnieuw in te richten kunnen verhalen van eilanders die de oorlog nog hebben meegemaakt, worden meegenomen. Het project draagt bij aan een duurzame economische ontwikkeling en de instandhouding van militair cultureel erfgoed. Het vernieuwen van het museum draagt bovendien bij aan het behoud van de Tiger Stelling.