Bestrijding plastic soep in Waddenzee krijgt subsidie van 5,5 ton

Het project Gjin plastik nei ús Waad krijgt een bijdrage van € 565.150,- van het Waddenfonds om de plastic soep in de Friese wateren en de Waddenzee aan te pakken. Het bedrijf Noria bv gaat in samenwerking met Friese overheden in kaart brengen hoe plastic afval via de Friese wateren in de Waddenzee terecht komt en hoe dat bestreden kan worden. De totale kosten van het project zijn € 1.244.668,-.

Uit eerdere studies blijkt dat een deel van de plastic soep in de Waddenzee niet binnenkomt via de Noordzee maar wordt aangevoerd via rivieren en kanalen van het vasteland. Noria gaat met hulp van camera’s, A.I. en GPS-sensoren onderzoeken via welke Friese waterstromen plastic in de Waddenzee terecht komt. Aansluitend wordt er een plan van aanpak gemaakt om de vervuiling tegen te gaan. Daarbij worden mogelijk zes verschillende verwijdertechnieken voor plastic afval ingezet. Een bestrijdingsmaatregel is bijvoorbeeld het actief verwijderen van plastic bij Friese gemalen. Een andere mogelijkheid is het passief vasthouden van plastic in stedelijke gebieden. Uit onderzoek blijkt dat steden via afval in grachten en andere waterlopen zorgen voor veel toevoer van plastics naar zee. Ook komt er een preventiecampagne voor de bevolking. Voor de uitvoering van het project werkt Noria samen met het Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân, de Marekrite, gemeente Leeuwarden en gemeente Súdwest Fryslân.    

Het Waddenfonds ondersteunt Gjin plastik nei ús Waad omdat het project verontreiniging tegengaat en bijdraagt aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Waddenzee. Plastic afval breekt langzaam af in micro plastics, die vervolgens het ecosysteem en de biodiversiteit in de Waddenzee aantasten. Het Waddenfonds subsidieerde eerder in de provincie Groningen het vergelijkbare project Stop plastic van Stad naar Wad. Uit het onderzoek daar blijkt dat in de wateren rondom de stad Groningen met name veel fastfood- en fastdrinkverpakkingen worden gevonden. In de haven van Delfzijl worden voornamelijk tie-wraps en verschillende soorten folie gevonden. In het Reitdiep van de stad Groningen naar het Lauwersmeer wordt minder plastic aangetroffen. Hier gaat het vaak om plastic met een agrarische oorsprong zoals kunstmestzakken. Voor het fonds is het voorkomen van plastics in de Waddenzee één van haar prioriteiten.