Nieuwe subsidieregelingen voor Waddeneilanden

De provincie Fryslân en het Waddenfonds organiseren in september op alle vier Friese Waddeneilanden informatiebijeenkomsten over nieuwe subsidiemogelijkheden. Bedrijven, verenigingen, stichtingen en lokale overheden kunnen een beroep doen op de subsidieregelingen. Die zijn bedoeld voor projecten die de leefbaarheid stimuleren, de lokale economie duurzaam versterken en de natuur ontwikkelen en beschermen. De informatiesessies vinden plaats op 16 september (Vlieland), 18 september (Ameland), 23 september (Terschelling) en 25 september (Schiermonnikoog).

,,Heeft u een goed idee of plan om de natuur en de economie in het Waddengebied te versterken? Of wilt u investeren in uw dorp of in een duurzaam gemeenschapsgebouw? Kom dan naar een van onze bijeenkomsten’’, aldus directeur Gerben Huisman van het Waddenfonds. Zowel de provincie Fryslân als het Waddenfonds heeft twee subsidieregelingen waar de eilanden een beroep op kunnen doen. Bij het Waddenfonds is er de STUW-regeling, waarbij voor natuurprojecten en verduurzaming van de economie per project maximaal € 1 miljoen subsidie verstrekt kan worden. De tweede regeling Budget Lokale Innovaties (BLI) richt zich op kleinschalige projecten die onder andere de leefbaarheid in het Waddengebied bevorderen. Het maximale subsidiebedrag voor BLI is € 50.000,- per project.

Een van de subsidieregelingen van Provinsje Fryslân is het Iepen Mienskipsfûns (IMF). Stichtingen, verenigingen, coöperaties en groepen van minimaal vijf personen kunnen bij het IMF subsidie aanvragen voor leefbaarheidsprojecten van € 10.000,- (kleine projecten) en € 50.000,- (grotere projecten).

,,Onze tweede regeling is IMF Ferduorsumjen Mienskipsgebouwenen geldt alleen voor 2024 en 2025’’, aldus projectadviseur Edwin Zijlstra bij Streekwurk van Provinsje Fryslân. ,,De regeling richt zich op het verduurzamen van dorpshuizen en andere gemeenschapsgebouwen.’’ Voor een verduurzamingsproject is maximaal € 35.000,- subsidie beschikbaar.

Na de informatiebijeenkomsten – die ’s avonds plaatsvinden – is er op elk eiland telkens op dezelfde locatie de volgende ochtend een inloopspreekuur tussen 9.00 en 12.00 uur. Initiatiefnemers en plannenmakers kunnen hier terecht voor een persoonlijk gesprek met vertegenwoordigers van het Waddenfonds en de provincie Fryslân om alvast ideeën te bespreken.