Grootschalige stackproductie van REDstack in nieuwe fabriek

REDstack, dat met de Blue Energy-centrale op de Afsluitdijk groene stroom opwekt, start in Heerenveen met de productie van grote hoeveelheden elektromembraan stacks. Het Waddenfonds steunde twee jaar geleden de opschaling van de Blue Energy-centrale met bijna vijf miljoen euro. De opening van een vestiging in Heerenveen betekent een nieuwe stap in de ontwikkeling van het bedrijf.

Stacks zijn apparaten die groene stroom kunnen winnen uit het mengen van zout water uit de Waddenzee en zoet water uit IJsselmeer. REDstack werkt al een aantal jaren aan de ambitie om met Blue Energy meer groen/blauwe energie te winnen in het Waddengebied. De stacks kunnen inmiddels door elektrodialyse ook zout, CO2 en stikstof uit industriële waterstromen halen. Onder aanvoering van de nieuwe directeur Paula González (39) wil REDstack met dit nieuwe product de markt veroveren. González neemt het stokje over van oud-directeur Rik Siebers (74), die aan de basis heeft gestaan van REDstack.

De proefinstallatie van REDstack op de Afsluitdijk krijgt nu een vervolg in Heerenveen?

González: “Ja, onze fabriek op de Afsluitdijk was heel innovatief. Het zwaartepunt lag bij het opwekken van groene stroom. Dat gebeurde door zoet en zout water te mengen in stacks. Met een enorm grote stack lukte het ons ook om zout water te ontzilten. Ik ben er enorm trots op dat ik dit werk voor REDstack, een scale-up van Wetsus, mag voortzetten op de nieuwe locatie in Heerenveen. Zo kunnen we verder werken aan een duurzame toekomst.”

Siebers: “Als je water kunt ontzouten, kun je er ook CO2 en stikstof uithalen met elektrodialyse stacks. Dat opent nieuwe markten, omdat je die techniek kunt gebruiken in industriële processen.”

Wat gaat er gebeuren in de nieuwe fabriek?

Siebers: “Op de nieuwe locatie komt een productielijn waar stacks geautomatiseerd worden geproduceerd. Nu gebeurt dat nog met de hand. Straks kunnen er daar in korte tijd veel meer worden gemaakt.”

González: “We zetten een volgende stap met de grootschalige productie van elektrodialyse stacks. Deels wordt die gerobotiseerd. Momenteel maken we nog een stack per week, maar we gaan naar tien. Hierdoor kan de kostprijs van de stacks omlaag. We verwachten daardoor veel meer afzet. De interesse is inmiddels al groot.”

Wie zijn de potentiële afnemers?

González: “In principe elk bedrijf dat waterstromen en chemicaliën gebruikt in industriële processen. Met water moet zuiniger worden omgegaan. Met onze membraantechniek kun je verontreinigende stoffen zoals zout uit het water halen en dat weer hergebruiken. Voor de papierindustrie, de drinkwaterwereld en de landbouw kan dit interessant zijn. De laatste sector heeft behoefte aan zoet water, zeker in streken waar sprake is van verzilting. Het terugwinnen van CO2 en stikstof uit water is een hot item.”

Maar het opwekken van groene stroom blijft bestaan?

Gonzalez: “Zeker! Op de Afsluitdijk hebben we de afgelopen jaren onze stacks ontwikkeld. Daar gaan we mee door. We werken nu bijvoorbeeld samen met Sea-O2 in een techniek waarmee we CO2 uit zeewater halen. Dat is belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering.”

Siebers: “Een mooi bijeffect van Blue Energy is trouwens dat de brakwaterstromen in de Waddenzee een positief effect hebben op het bodemleven, schaal- en schelpdieren en visstromen. Met het NIOZ en Deltares doet REDstack daar nader onderzoek naar.”